Хирургично лечение на Захарен Диабет тип 2 – Новия стандарт при Индекс на Телесна маса под 35.0

Некатегоризирани  

Иновативна операция за лечение на Диабет тип 2
През юни 2020 година за първи път в България хирургът д-р Ивайло Цветков  направи операцията Single anastomosis sleeve ileal (SASI) bypass /Ръкавна резекция и чревно разделяне на пасажа от храна през стомаха/. Тази операция се прилага освен за хирургично лечение на болестно затлъстяване и при пациенти с Индекс на Телесната Маса под 35.0 със съпътстващо заболяване Захарен Диабет тип 2.

Комбинацията от ръкавна резекция със стомашно-илеална би-партиция и анастомоза (The single anastomosis sleeve ileal (SASI) bypass) е иновативна операция в метаболитната хирургия, базирана на комбинация от мини стомашен байпас и операция на Santoro, при която ръкавната резекция на стомаха е последвана от стомашно-чревна връзка. Съчетава се ръкавна резекция на стомаха и стомашно-илеална бримкова връзка, а не Roux-en-Y стомашно-чревна анастомоза на 250 см от цекума на дебелото черво. Секрецията на грелин е намалена и потокът на храна през гастро-илеостомията вместо през пилора се хипотетично пренасочва през тънкото черво, за да се намали стимулацията на хормоните и жлъчните киселини в долните отдели на тънкото черво, а не в горната му част.

Подобно на операцията на Santoro SASI е описанa като по-безопасна и по-лесна технически за изпълнение от дуоденалното изключване /DS/ и води до ефективно отслабване без дефицит на хранителни вещества или екстремна загуба на калории. Дванадесетопръстникът и папилата са ендоскопски достъпнии и това позволява ендоскопски интервенции при наличие на холедохолитиаза или камъни в панкреасния канал или при необходимост от ендоскопска ехография.

Още на третия ден кръвните захари на пациента са нормализираха и до един месец след операцията те са нормални. Пациентъти не приема никакви медикаменти за дибет след операцията. Наблюдава се и сваляне на килограми.

Иновативният метод за хирургично лечение на затлъстяване в болница ВИТА дава нова надежда на многобройните пациенти със Захарен Диабет тип 2 и Индекс на Телесна маса в диапазона от 27.0 до 50.0. Основно изискване за успешно хирургично лечение на Захарен Диабет тип 2 е пациентите да бъдат оперирани до 9 години след откриване на заболяването според редица международни рандомизирани проучвания. Съгласно особеностите на

Добави коментар

Трябва да сте вписани за да публикувате коментари