Затлъстяване и сърдечни увреждания

Некатегоризирани, Статии  

Изследователите на Института Johns Hopkins доказват, че броят на годините, прекарани с наднормено тегло или със затлъстяване, изглежда „се прибавят“ кaто отделен рисков фактор, който прави хората с по-дълга история на наднормено тегло или болестно затлъстяване по-вероятно да имат по-висок стойности на химическия маркер сърдечен тропонин Т (hs-cTnT). Той е известен като показател за така наречените „тихи“ сърдечни увреждания. Концентрацията му е с висока чувствителност и в пъти в повече при хора с болестно затлъстяване отколкото при тези с по-кратка история на болестно затлъстяване или с нормално тегло. Това показа анализ на клиничните данни, събрани от повече от 9000 души. Изследването „История на теглото и субклинични увреждания на миокарда“, публикувано в Clinical Chemistry, показва, че поддържането на здравословно тегло през целия живот е важно за поддържане на здравето на сърцето и минимизиране на щетите с напредване на възрастта на хората.

Авторите предупреждават, че тяхното проучване не е предназначено да намира или измерва директна причинно-следствена връзка между наднорменото тегло в дългосрочен план и по-високия риск от сърдечни заболявания, а да хвърли светлина върху възможните взаимоотношения между двете.

„Установяваме, че теглото на хората от 25-годишна възраст е свързано с риска от повече или по-малко сърдечно увреждане, измерено чрез нивата на белтъчния тропонин, по-късно в живота, което подчертава вероятното значение на дългосрочния контрол върху теглото като важен фактор за намаляване на риска от сърдечни заболявания „, заявиха Чиади Ндъмле, асистент по медицина и Роберт Е. Майерхоф, професор по медицина в Университета Джон Хопкинс, като втория в и член на Центъра за профилактика на сърдечни заболявания“ Джонс Хопкинс Цикарон „. „Това, което ни показват находките, е, че дори при отсъствие на такива рискови фактори като високо кръвно налягане, диабет или бъбречно заболяване, броят на прекараните години с болестно затлъстяване или наднормено тегло допринася за по-голяма вероятност от сърдечно увреждане“.

Ndumele и колегите му показаха, че прекомерното тегло е свързано с мълчаливото сърдечно увреждане, което се открива при повишени нива на тропронин от над 14 нанограма на литър или по-високо такова като клиничен индикатор за сърдечно увреждане, идентифицирано с кръвен протеинов тест – но в това проучване не е оценено ролята на наднорменото тегло за продължителен период от време.

В последното си изследване изследователският екип използва данни, събрани от 9 062 участници във федерално финансираното проучване за атеросклероза в общностите в окръзите Вашингтон, Мериленд, окръг Форсайт, Северна Каролина, Джаксън, Мисисипи и Минеаполис. От участниците, 58% са жени и 21% са афро-американци. Участниците са били включени в проучването от 1987 г. до 1989 г. и са наблюдавани четири пъти до 1998 г. за оценка на Индекса на телесна маса /ИТМ/, анамнеза за сърдечни заболявания и нива на тропонин в кръвта. Участниците също така съобщават за теглото си на 25-годишна възраст, след това предоставят информация за теглото от млада възраст до края на средната възраст и след пенсионирането им. Средната възраст при четвъртото посещение е 63.

Близо 23% от участниците са имали увеличение на ИТМ от първото посещение до четвъртото посещение. При четвъртото посещение, 3748 участници са били с наднормено тегло, а 3 184 с болестно затлъстяване. Около 5% показват намален ИТМ и 72% остават същите.
При четвъртото посещение, почти 7% от участниците (623 души) са имали повишени нива на тропонин до 14 нанограма на литър или повече. Тези, които са си увеличили ИТМ до наднорменото тегло или са минали в диапазона на затлъстяване при четвъртото посещение, са имали 1,5 пъти по-голяма вероятност да са повишили нивата на тропонин най-малко 14 нанограма на литър, което е обективен показател за сърдечно увреждане.
След това експертите са проверили ИТМ в началото и в края на периода на проучването, заедно с нивата на тропонините на участниците. Тези хора, които са били с наднормено тегло при първата и четвъртата посещения, са два пъти по-склонни от тези с постоянно нормално тегло, да увеличат нивата на тропинин до повече от 14 нанограма на литър. Тези с болестно затлъстяване както при четвъртото посещение, така и на 25-годишна възраст са почти четири пъти по-склонни да имат повишени нива на тропинин.

В скала от нула до 50 години, изследователите след това отброяват броя на годините, през които всеки човек е прекарал със затлъстяване и е определен като ИТМ над 30 години. За всеки десет години, когато човек е прекарал като такъв с болестно затлъстяване, риска от повишаване на тропонина се е увеличил 1,25 пъти Фигура 1), дори когато не е бил налице риск от сърдечни заболявания, дължащи се на високо кръвно налягане, диабет и бъбречно заболяване.

За да се направи измерване на кумулативно тегло, изследователите са изчислили излишък на съотношението ИТМ/години за всеки участник. Използвайки данните от 25-годишна възраст и всяко посещение, те изчисляват средния индекс на тегло и умножават средния излишък на ИТМ> 25 на квадрат от броя на годините на проследяване (от 25-годишна възраст до тяхната възраст при посещение 4). Тези с ИТМ <25 в различни времеви точки е можело да получат дориотрицателни стойности за излишък на съотношениетоИТМ/ години.
Индексът на телесна маса/години за участниците е варирал от -274 до 1,205. Средно на всеки 100 допълнителни еденици за ИТМ/години се е увеличавала вероятността или риска от повишен тропонин с 21%.

„Предизвикателството е ефективното общуване с младите хора за бъдещия риск при тези с наднормено тегло или болестно затлъстяване, които изглеждат напълно здрави и в най-работоспособната си възраст“, добавя Ndumele. „Измерването на индекса ИТМ/години може да бъде разработено и тествано като начин за съобщаване на риска за младите и хора на средна възраст с болестно затлъстяване, за да се стимулират да намалят дългосрочния си риск от сърдечно-съдови заболявания, като поддържат здравословно тегло.“

Ndumele доказва също, че има доказателства които потвърждават данните, че загубата на тегло дори след десетилетия на затлъстяване или наднормено тегло може да помогне за намаляване на нивата на тропонин и че сърцето има способността да се самолекува донякъде, но степента, до която може да се самолекува – и как броя на прекараните години с наднормено тегло и точно до каква степен могат да причинят трайни увреждания – са неизвестни и изискват допълнителни проучвания.

Добави коментар

Трябва да сте вписани за да публикувате коментари