Постоперативни препоръки за здравословно хранене

Некатегоризирани, Статии  

След стомашен байпас операция е необходима пълна, със стриктен план постоперативна диета да бъде следвана. Основната линия е че стомаха ви след операциятя трябва да заздравее правилно. Някои храни могат да нарушат процеса на зарастване, могат да изложат на излишен стрес на резекционните линии и да доведат до “leak” / инсуфициенция/ на резекционните линии.
Диетата за пост-оперативна стомашен байпас пациент се състои от четири етапа:

Седмица 1 – Бистри течности /Clear fluids/ – от 1 до 7 дни след операцията

За 1 до 7 дни след стомашен байпас, само бистри течности трябва да се консумират в размер на една до две унции на час. Диетологът или хирургът на пациента ще решат колко дълго тази фаза ще продължи и да предложи препоръки за здравословно хранене.
Препоръчвани от диетолога течности вероятно ще включват следните елементи:

 • вода, без мазнини мляко
 • без мазнини бульон
 • без захар хапче

етап 1 графика A консумация може да изглежда така:

По време на тази фаза е важно да сте хидратирани т.е. да приемате достатъчно течности . Някои лекари може да искат да започнете протеинови шейкове няколко дни след операцията. Следвайте указанията на вашия хирург.

СЕДМИЦА две и три – ПЮРЕ храни и протеинови шейкове:

След 1 до 7 дни от пиенето на течности, ще бъде дадено разрешение да се консумират втечнени източници на протеин. Този етап на постоперативната диета обикновено ще продължи една седмица (от време на време 2 седмици).

Заради по-малък размер на стомаха на пациента, пациентът трябва да има няколко по-малки хранения през деня. Вашият дневен прием трябва да бъде около 60-70 грама протеин (протеинови шейкове, яйчен белтък, пюрирани месо / риба) и около 64 унции (около 8 чаши) чисти течности (както е определено в първия етап) без да броим течността в пюрирани храни.

Кофеиновите и газирани напитки не трябва да се да се консумират. Рафинирана захар и прости въглехидрати (включително захарен алкохол) трябва да се избягват, колкото се може по-дълго време.

По-долу е даден списък на източниците на протеин в пюрета, които обикновено се допускат от диетолог или лекаря на пациента:

 • протеинови шейкове
 • Белтъци
 • Без мазнини меко сирене
 • Без мазнини извара

Тези хранителни вещества, трябва да са под формата на пюре с вода, без мазнини, мляко, или без мазнини бульон. Бистри течности (вода) не трябва да се консумират в същото време когато се приемат храни под форма на пюре. Като общо правило, тя обикновено се предполага, че пациентът не пие никакви течности 30 минути преди хранене и 60 минути след хранене.

Бистри течности трябва да се пият много бавно, и сламки не трябва да се използват, тъй като те може да доведат до нежелан въздух в стомаха.
Необходимо е да се вземе едно или две мултивитамини (съдържащ желязо) всеки ден, за да се предотврати хранителни дефицити. Това обаче само при положение, че свалате повеяе от 8 килограма на месец или имате симптоми на анемия като лесна уморяемост, отпадналост или виене н свят. Вашият хирург ще порведе изследвания от 30 до 45 дни след операцията ви. До мултивитамини може да се прибегне 2 месеца след операцията, като те трябва да са за дъвчене или в течна форма.

Важно е също така да се допълните диетата си с калциев цитрат; препоръчителната сума ще бъде обикновено две или три дози с всяка хранене, варираща от 400 мг до 600 мг. Калциев цитрат добавки трябва да бъдат отделени от мултивитаминните дози като прием най-малко два часа. Това е така, защото желязо и калций не може да се намесват с всякакви други вещества поради трудната им абсорбция.
А на втория етап планът за хранене може да изглежда така:

СЕДМИЦА 4 и 5 – меки храни

Този етап на диетата ще даде възможност за много постепенно реинтродукция на меки храни в диетата ви. Този етап обикновено трае около 1 или 2 седмици.

Ако една храна може да бъде лесно консумирана под формата на пюре с вилица, нож, или лъжица в рамките на няколко дни, това означава че пациентът е кандидат за третия етап на пост-оперативна стомашен байпас диета. Тази част от хранителния режим ще включва меки меса и варени зеленчуци.

Целите на хранителни вещества ще останат същите като във втория етап. 60-70 грама протеини и 2500 милилитра течности се препоръчват ежедневно. Размерът на сервирането на протеин в третия етап трябва да бъде около 1 до 2 унции и най-вероятно ще има от 3 до 6 малки хранения.
Трети етап, като на втория етап, се фокусира върху висококачествени източници на протеин от постни храни или бяло месо. Докато етап 3 продължава да е съсредоточен върху висококачествени протеини от постно източници, до три порции меки зеленчуци също могат да бъдат разрешени; една малка част от мазнини може също да бъде позволено (тази малка част от мазнините, вероятно ще бъде от една-единствена порция узрели авокадо).

Препоръки за източниците на протеини в този етап на диетата вероятно ще включват няколко от следните елементи:

 • Месо, млечни продукти и яйца
 • постно пиле / без мазнини или подправки/
 • постна пуйка
 • риба
 • белтъци
 • без мазнини извара
 • обезмаслено сирене
 • тофу
 • Зеленчуци
 • картофи
 • моркови
 • зелен боб
 • домати
 • скуош
 • краставици
 • банани
 • авокадо

Вие все още ще се нуждаете от две мултивитамини и две до три 400-600 мг дози калциев цитрат (с всеки един от тези дози да се приема най-малко два часа един от друг прием) шест до осем месеца след операцията.

Вашият диетолог може да ви препоръча да вземете 1000 IU витамин D3 на ден; Това най-вероятно ще бъде разделена на две 500 IU дози. Те трябва да се приема с калциев цитрат. Също така, може да се препоръча дневна доза от сублингвално В12 (500-1,000 мкг). А седмично или месечно приложение/инжектиране през носа или мускулно може да бъде предприето при недостиг на витамин B12. Някои диетолози могат да искат да започнат витамин D3 и В12 като добавка във втория етап на хранене след вашата операция.

Това е, което може да изглежда като типичен трети етапen план за хранене:

Въвеждане на една нова храна в даден момент; в идеалния случай не повече от една нова храна на ден, така че да може да се прецени реакцията на организма Ви.

СЕДМИЦА 6 – твърди храни

Твърдата храна се завръща на вашата трапеза!. Това не означава, че вие получавате разрешение и възможност да ядете каквото си искате.
Хранителната пирамида след стомашен байпас хирургия:

A диета, състояща се от протеини, зеленчуци, ограничено количество зърнени храни, и много малко, ако има такива, рафинирана захар трябва да се спазва и съблюдава за останалата част от живота ви.

Яжте бавно. Дъвчете храната си добре, 15 секунди всяка хапка. Използвайте таймера на приложението Baritastic.
Отделете си между приема на храна и вода от най-малко 30 минути.
Продължи да се пиете най-малко 2500 милилитра течности на ден.
Яжте си протеина първо, зеленчуците втори и въглехидратите трети (идеално здрави зърна и / или плодове, а не преработени храни).
Яжте немного хранителни гъсти храни. Стойте далеч от предварително опаковани и преработени храни с много съставки.
Прочетете етикетите. Съсредоточете се върху храни с ниско съдържание на въглехидрати и калории протеин съотношение 10 към 1 или по-малко, за да (добавяне на нула до грама протеин и ако общите калории са повече от това, тогава може да искате да се избегне, че храната – особено ако се борите да достигне до вашите протеинови гола).

Дъмпинг синдром се появява, когато сладки и / или мазни храни са били консумирани прекалено бързо или прекалено голяма на количество. Стомахът сметища храната в тънките черва, преди да е правилно разбити. Дъмпинг синдром обикновено причинява гадене, спазми, диария, изпотяване, повръщане, или увеличение на сърдечната честота; Тези симптоми обикновено изчезват след един или два часа. Усещането на „дъмпинг“ синдром е много неприятно и вие ще искате да го избегне.

За да се намали рискът от дъмпинг:

Избягвайте високи захар / рафинирани въглехидрати храни.
Яжте много бавно.
Дъвчете храната си добре.
Някои храни са много трудни за храносмилане и трябва да се подхожда с повишено внимание:

 • говеждо месо
 • свинско
 • черупчести
 • грозде
 • ядки
 • цели зърна
 • царевица
 • боб

По принцип, същите насоки намерени в третия етап ще бъдат пренесени в този четвърти и последен етап на пост-оперативния диетичен план на пациента. Изискванията за прием на протеини, витаминови добавки и чисти течности остават същите.

Повече плодове и зеленчуци (както варени и сурови) може сега да бъдат внимателно добавени към диетата ви. Малки количества мазнини и много малки количества захар сега могат да се добавят с повишено внимание. Газирани и кофеинови напитки сега може да се консумира в умерени количества.

общия прием на калории на ден обикновено ще варира от 800 до 1200 и до 1500 18 месеца след операцията.
Планът за четвъртия етап хранене ще изглежда така:

Физическата активност и УПРАЖНЕНИЕ

Това е време, за да започне да упражнява. Всъщност, трябва да са започнали в етап 2. ходене, бягане, колоездене, вдигане на тежести, аеробика, кану, бадминтон, туризъм, и танци в спалнята си като луд човек всичко може да бъде добавен към седмична рутина. Уверете се, че сте се най-малко 30 минути упражнения 5 до 7 дни в седмицата. Няма значение как го правиш, просто го направи.
Забележка: Не се вдигне повече от 10 паунда за най-малко 6 седмици след операцията. Това може да се окаже неоправдан натиск върху своите вътрешни шевове и да доведе до херния.

ИЗБОР НА ПОДХОДЯЩИ ХРАНИ

По принцип, вие ще искате да изберете храни, които са с високо до умерено съдържание на протеини, ниско съдържание на въглехидрати и умерено добри мазнини.
Храни с добри (здрави) мазнини, включват:

 • авокадо
 • сьомга
 • ядки
 • сардини
 • масла от ядки
 • кокосово масло

 

Общи насоки включват:

Изберете постни меса.
Консерви тон и сьомга.
Избягвайте мазни и пикантни храни.
Избягвайте пълномаслено мляко.
Яжте хранителни гъсти храни (цели плодове, зеленчуци, месо, яйца).
Планирайте храненията си.
Включване на семейството си в здравословни решения на хранене.
Магазин за здравословни храни.
Ограничете или премахване на десерти.
Не се изкуши с килер пълен с боклуци храни.
Премахване на заведения за бързо хранене.
Яжте само от време на време.
Вземете качествени хранителни добавки / витамини.
Отделете си вода и храна, като най-малко 30 минути.
Въвеждане на нови храни бавно.
Всяко хранене трябва да бъде не по-голям от вашия юмрук.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Стомашен байпас е един от най-безопасните и най-ефективните форми на загуба на тегло c хирургия. Поради тази причина, често се нарича „златен стандарт“.

Вие ще отслабнете с стомашен байпас хирургия – средно 70% от вашата наднорменото тегло. Въпреки това, той е до вас, за да запази тегло.
Следвайте указанията за диета си хирург, упражнява от 5 до 7 пъти седмично в продължение на най-малко 30 минути, и да изберете хранителни плътни без преработени храни. Ще запази тегло, намаляване на лекарства, да станат по-здрави, и да живеят по-дълго, по-щастлив живот.

Добави коментар

Трябва да сте вписани за да публикувате коментари